Спогади «Про великого УЧИТЕЛЯ – академіка Івана Андрійовича Зязюна (3.03. 1938р. – 28.08. 2014р.)»

2022-08-30

 

29 серпня 2022р. кафедрою педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича спільно з  Інститутом     педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України  імені І.Зязюна  проведено  телеміст на тему:

Спогади 

«Про великого УЧИТЕЛЯ – академіка Івана Андрійовича Зязюна   (3.03. 1938р. – 28.08. 2014р.)»

Організатори заходу, гості зі щирістю й глибокою шаною,  визнанням непересічної особистості, Учителя-учителів, ділились спогадами про «хвилини, години спілкування, співпрацю…» з академіком, тодішнім директором ІПООД НАПН України Іваном Андрійовичем Зязюном.

З вітальним словом виступила Т.Д.Федірчик декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ імені Юрія Федьковича,доктор педагогічних наук, професор. Крізь призму свого спомину висловила і вдячність інституту,  за ініціативу та підтримку особисто Івана Андрійовича, – відкриття на факультеті (2013р.) лабораторії професійного та особистісного розвитку  педагога,  що це дає можливість не тільки на теоретико–методологічному рівні досліджувати  проблеми освітнього процесу, підготовки фахівців, а й практично реалізувати ідеї педагогічної майстерності в практиці вищої школи, ініціювати організовувати різні заходи для забезпечення якісної підготовки фахівців педагогічної галузі. 

Л. Б. Лук`яновадиректор ІПООД НАПН України імені Івана Зязюна НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, Заслужений діяч науки і техніки України поділилась спогадами про І.А.Зязюна, не тільки як визнаного педагога та філософа сучасності, але як фундатора і засновника ІПООД НАПН України, яким він успішно керував до останнього дня свого життя і показала, що закладені Іваном Андрійовичем принципи роботи інституту зберігаються та розвиваються і в теперішній час; підкреслила, що в сузір’ї визнаних діячів світової педагогічної науки яскраво сяють імена видатних українських педагогів  серед яких має бути і ім’я нашого сучасника, педагога від Бога, відомого вченого Івана Зязюна.

 Захоплюючий онлайн – екскурс у музей-садибу Івана Андрійовича (с. Пашківка, що на Полтавщині) провів О.А. Лавріненкоголовний науковий співробітник ІПООД НАПН України, доктор педагогічних наук, професор.

М.Г.Іванчук доктор психологічних наук, професор кафедри педагогіки та методики початкової освіти, Заслужений працівник освіти, керівник центру забезпечення якості підготовки фахівців ЧНУ імені Юрія Федьковича наголосила у своєму спомині: «…чималий вплив на моє науково-педагогічне становлення, мою психолого-педагогічну та управлінську майстерність мали  безпосередні зустрічі, найдорожчі хвилини, години бесіди про найважливіші проблеми освіти, вміння зацікавити, переконати, спонукати, у чому і завдячую Мудрому науковцю, практику» 

Важко, і не хочеться, говорити про цю величну  Людину Освіти,   у минулому часі. Він завжди нами !… .

Можливість насолоджуватись зустріччю Івана Андрійовича як з чималою аудиторією слухачів, так і міжособистісному спілкуванні, під час яких сміливо, впевнено, перспективно на нього дивились з повагою і надією, розуміючи, що тільки такі особистості здатні здійснити поворот, який виведе нашу освіту на перші ролі світової інтелектуальної ієрархії, у своїх спогадах зазначив І.С.Руснак доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри іноземних мов (Хмельницька гуманітарна академія).

Свої думки-враження про важливість вивчення курсу «Педагогічна майстерність» у професійній підготовці сучасного вчителя продемонстрували представники студентського клубу «Педагог», під керівництвом доцента кафедри  педагогіки та методики початкової освіти, кандидата педагогічних наук Богданюк А.М.

Підсумувавши роботу зустрічі, присвяченої пам’яті великому педагогові, завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти, доктор педагогічних наук професор Романюк С.З. висловила  вдячність організаторам, учасникам, слухачам заходу за виявлену увагу до величної постаті – освітянина І.А. Зязюна, за шанування його творчого здобутку й запевнила про подальше впровадження ідей педагогіки добра в освітній процес підготовки майбутніх учителів початкової освіти.