Науково-практичний семінар «Проблеми підготовки сучасного вчителя: психолого-педагогічний аспект»

2013-11-20

5 листопада у Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича було проведено науково-практичний семінар «Проблеми підготовки сучасного вчителя: психолого-педагогічний аспект», співорганізаторами якого стали: кафедра педагогіки та методики початкової освіти, Чернівецька загальноосвітня школа I-III ступенів № 1 Чернівецької міської ради, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України та Департамент освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА .

Метою семінару, як зазначила завідувач кафедри педагогіки, методики початкової освіти ЧНУ ім. Ю. Федьковича, доктор психологічних наук, професор Іванчук Марія Георгіївна було обговорення психолого-педагогічних проблем та особливостей змін щодо змісту підготовки сучасного вчителя.

Відкрив науково-практичний семінар ректор ЧНУ Степан Васильович Мельничук, зазначивши, що цей семінар дасть черговий поштовх у розвиток педагогіки нашого краю в цілому та педагогічної освіти в університеті загалом.

Почесним гостем семінару став директор інституту педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України доктор філософських наук, професор, академік Іван  Андрійович Зязюн. Науковець виступив з доповіддю на тему: «Психолого-педагогічна майстерність і особистість учителя» у якій продемонстрував своє бачення розвитку психолого-педагогічної майстерності та особистості вчителя, розповів, що за всю свою практику не поставив жодної двійки, проте і не було  жодного студента, який би на заняття прийшов непідготовленим. І все це завдяки праці над вдосконаленням професійної майстерності. «Мене цікавило не те, щоб вони знали тему, а мене цікавило щоб вони гострили своє мислення. Знання можна знайти будь-коли і будь-де, а от знайти мислення у своїй душі, закинути це мислення у свою душу – це найважливіше. І якщо вчитель цього не зробить – ніхто не зробить», – наголошує Іван Андрійович.

Актуальні проблеми управління освітою на сучасному етапі розкрив директор Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, кандидат філософських наук, доцент Михайло Йозефович Бауер.

З доповіддю на тему: «Удосконалення професійної майстерності педагога – найважливіше завдання післядипломної педагогічної освіти» виступив директор Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області, кандидат педагогічних наук, доцент Григорій Іванович Білянін.

У семінарі взяли участь викладачі університету, педагогічного коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича, вчителі Чернівецької загальноосвітньої школи I-III ступенів № 1 Чернівецької міської ради та студенти.

Проблему підготовки педагога в умовах класичного університету обґрунтувала заступник декана факультету педагогіки, психології та соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Федірчик Тетяна Дмитрівна .

Цей день відзначився і укладанням угоди між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та Інститутом педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України, щодо подальшої співпраці, а також відкрито ще один «Центр педагогічної майстерності».

Під час семінару панувала тепла, дружня атмосфера, яка, надіємося, надихнула усіх на нові ідей, наукові звершення та творчу співпрацю.

news2