Якість освіти – спільна відповідальність

2021-12-07

6 грудня на кафедрі педагогіки та методики початкової освіти відбувся методичний семінар на тему: «Сучасні підходи до забезпечення якості освітньої діяльності закладу освіти: оцінювання учнів”», у якому взяли участь викладачі кафедри та студенти 3-5 курсів спеціальності «Початкова освіта».

Своїми напрацюваннями та практичним досвідом поділилися працівники управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області. Начальниця Управління Оксана Палійчук розкрила ключові аспекти проблеми та основні освітні тенденції щодо трансформації освітніх систем на найближчу перспективу, зокрема, у такому важливому питанні як оцінювання навчальних досягнень учнів. Вона підкреслила: «Якщо ми говоримо про «повагу до людини» як засадничий принцип освіти, виховання моральних цінностей, зокрема, академічної доброчесності, –  то наявність у закладі освіти відкритої, прозорої, зрозумілої усім учасникам освітнього процесу системи оцінювання, володіння учителем прийомами формувального оцінювання – відіграє визначальну роль.

Олена Григорьєва, заступниця начальниці управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області окреслила зміст вивчення незалежними експертами системи оцінювання учнів у процесі інституційного аудиту.

Головний спеціаліст відділу інституційного аудиту Управління Христина Фештрига ознайомила учасників семінару, за результати проведених в області інституційних аудитів,з основними позитивними та проблемними моментами у впровадженні формувального оцінювання в практиці початкової школи, на що потрібно зосередити особливу увагу в професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів.

Завідувачка кафедри Світлана Романюк подякувала всім доповідачам за ґрунтовне та цікаве представлення проблеми семінару та наголосила про подальшу активну співпрацю.