Е-вебінар до 180-річного ювілею М. П. Драгоманова

2021-10-02

         1.10. 2021 р. на кафедрі педагогіки та методики освіти проведено Е-вебінар, присвячений 180-річному ювілею Михайла Петровича Драгоманова (1841-1895) –  історика, педагога,  ученого, політика, літературознавця, фольклориста, публіциста, громадського  діяча.  

         У вебінарі взяли участь викладачі кафедри, студенти наукового гуртка «Пошук» (керівник – доц. Мафтин Л.В.), члени Чернівецького обласного відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка та працівники Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені М.Івасюка

         Вебінар відкрила професорка, докторка педагогічних наук, завідувачка кафедри педагогіки та методики початкової освіти Світлана Романюк, яка  привітала всіх зі святом і зазначила, що цьогоріч з ініціативи Українського інституту національної пам’яті, згідно з Постановою Верховної Ради 180 – річчя видатного українця, відзначається на державному рівні.

        Віра Китайгородська, голова Чернівецького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка, звертаючись до присутніх, наголосила на тому, що М. Драгоманов був талановитим народним просвітителем і наставником цілих поколінь молодих вчених та педагогів. Його ідеї не тільки витримали іспит часом, а й прислужилися новим часам і будуть корисними майбутнім поколінням.

         Марія Дудудра, бібліотекар відділу краєзнавства Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені М.Івасюка, презентувала віртуальну книжкову виставку. На експозиції були представлені книги, в яких розкрито життя і творчість відомого громадського діяча, а також наукові дослідження національного питання, зв’язок з Буковиною, вплив на творчість Юрія Федьковича, Лесі Українки та ін. 

         Цікаву доповідь про життєвий і творчий шлях   видатного українця підготувала студентка 4 курсу Анастасія Ротар. Оригінальну інтерпретацію педагогічних поглядів просвітителя крізь призму сучасності подала студентка 6 курсу Леся Пиц у доповіді «Педагогічні погляди Михайла Драгоманова у дзеркалі сучасності». Повідомлення студентки 3 курсу Олександри Качуляк про внесок  М.Драгоманова у вітчизняну науку й культуру  викликало особливе зацікавлення  аудиторії.

        Неоціненний творчий спадок, життєві принципи і сила духу Михайла Драгоманова будуть у пам’яті кожного українця. Не забуваймо важливий заповіт класика: «Кожна людина, яка пішла з України, кожна копійка, потрачена не на українську справу, кожне слово, сказане не по-українськи, є розтрата з української скарбниці, розтрата, яка при нинішніх умовах не повернеться їй нізвідки».

         Пам’ятаємо нашу історію! Шануємо великих українців!