«Зустріч двох поколінь: воїни Другої світової війни та АТО в Україні: «Одна родина у двох війнах»

2015-05-12

У рамках Днів пам’яті та примирення і Перемоги на факультеті педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відбувся своєрідний урок історії під назвою «Зустріч двох поколінь: воїни Другої світової війни та АТО в Україні: «Одна родина у двох війнах», який був організований спільними зусиллями кафедри педагогіки та методики початкової освіти та кафедрою музики.

y0_YZZ1oW4Y

 

w-DWbBTmFJs

24 березня цього року Президент України Петро Порошенко підписав указ про заходи з відзначення 70-ої річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ої – з дня завершення Другої світової війни».

В Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який щорічно відбуватиметься 8 травня. Під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо» загиблих у роки Другої світової і нинішні дні на Сході України присутні вшанували хвилиною мовчання. При спалахах стилізованих червоних маків на їх грудях. Тих квітів, які виростають на полях, де колись точилися запеклі бої. Цього разу запросили полковників  у відставці Юрія Косенкова, Петра Кельбіна та Івана Заярського, а також учасників АТО капітана, начальника служби ракетного артилерійського озброєння Юрія Єгорова, командира 3-го взводу 2-ої аеромобільної роти, старшого лейтенанта Сергія Перевозного та бакалавра напряму «Фізичне виховання», майстра спорту України з дзюдо, чемпіона України та багаторазового призера України з цього виду спорту Івана Ходана.

iqyFcc9AjZE LwEl7GI1CpU

e2YryiFyn-U

Перед аудиторією виступили ветерани Другої світової війни Юрій Косенков і Петро Кельбін. Вони пригадали незабутні фрагменти попереднього пекла, висловили думки на відстані змайнулих літ, засудили дії агресорів як війни 1939-45 років, так і сьогоднішніх – на східних кордонах країни.

l9F-LHyLs7U y8_SantrY10

У ході хвилюючої зустрічі раз у раз перед очима виринали кадри хроніки боїв майже 75-річної давності. Магістра кафедри музики Мар’яни Українець заспівала післю «Степом, степом…», яка народилася 20 років після війни. Саме тоді, коли в Україні по селах і містах масово встановлювали пам’ятники полеглим землякам і оборонцям населених пунктів.

G3Ibb_nZ2iM

По-новому прозвучав твір «Балада про мальви», який написав Богдан Гура Володимир Івасюк. Цю пісню виконала Таїсія Струган. Наталія Калинюк, Галина Дзеса і Юлія Гладиш читали напам’ять вірші: «Війна залишила сліди», «Пливуть гроби по морю, як човни», «Не розчаровуйсь в Україні».

dL_JSF24Xdk

dXhF6T4qO4c

QyLs5du_9vQ wxHC9mAu6xs

У канву споминів органічно вплелися мелодії «Димить туман» у складі тріо бандуристок Інни Мокрогуз, Ольги Курущак та Іванни Старик; «П’є журавка воду» – дуету Ольги Курущак та Маргарити Мельникової.

4ksUOCVfksckG1J5qQqLmU

Квартет «Класік» (Георгій Постевка, Василь Богданюк та Ярослав Осипенко) виконав пісню «Земле моя, вставай» і «Молитва за Україну».

clNMbYAqnVw

Насамкінець виступив завідувач кафедри музики Вадим Лісовий, який щиро подякував гостям за цю зустріч і побажав їм міцного здоров’я, людського щастя і всього-всього найкращого під мирним і чистим небом України.

m4fzPQHRC7k