ОБМІН ДОСВІДОМ – ЕФЕКТИВНИЙ ШЛЯХ ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

2015-05-05

5 травня 2015 року за участі викладачів і студентів  кафедри педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича та кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету на базі ЧНУ ім.Ю.Федьковича відбувся науково-практичний семінар по обміну досвідом на тему: «Підготовка майбутніх учителів початкової школи до інноваційної педагогічної діяльності в умовах реалізації Державного стандарту початкової загальної освіти.

DSC_0643

 

DSC_0684

 

DSC_0671 DSC_0678 DSC_0719 DSC_0732

DSC_0694 DSC_0695 DSC_0721 DSC_0730

Відкрив науково-практичний семінар ректор ЧНУ ім.Ю.Федьковича, професор, доктор фізико-математичних наук Мельничук Степан Васильович, який побажав учасникам плідної співпраці та досягнення нових інтелектуальних вершин у процесі професійного вдосконалення.

DSC_0653

Робота семінару проходила відповідно до плану, який передбачав безліч цікавих і продуктивних обговорень, дискусій, виступів.

Завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти ЧНУ ім. Ю.Федьковича, доктор психологічних наук, професор Іванчук М.Г. привітала гостей з чарівної Умані, побажала усім присутнім творчої, активної співпраці, розуміння, продуктивного професійного вдосконалення та приємних вражень від семінару.

DSC_0659

З вітальним словом виступила також заступник   декана   з   навчально-методичної   роботи факультету педагогіки, психології та соціальної роботи ЧНУ ім.Ю. Федьковича, кандидат педагогічних наук, доцент Федірчик Т.Д., яка подякувала гостям закладу за те, що співпраця ЧНУ та УДПУ є багатоаспектною, різнобічною та здійснюється не лише в науковому, але і в усіх інших напрямах.

DSC_0665

З першого питання виступила завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти ЧНУ ім. Ю.Федьковича, доктор психологічних наук, професор Іванчук М.Г., яка розповіла про особливості підготовки майбутніх учителів початкових класів у ЧНУ ім. Ю.Федьковича у світлі завдань сучасної вищої освіти та реалізації Державного стандарту початкової загальної освіти. Марія Георгіївна підкреслила, що одним із пріоритетних напрямів роботи кафедри сьогодні є реалізація компетентісної підготовки майбутнього педагога.DSC_0680

Кандидати педагогічних наук, доценти кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету Волошина Г.П. та Роєнко Л.М. презентували увазі присутніх посібник «Типи та особливості уроків української мови та літературного читання у початкових класах». Присутні були значною мірою зацікавлені представленою працею та вели активні обговорення цього питання. У ході презентації підручника автори наводили цікаві приклади, і навіть запропонували студентам практично виконати деякі із завдань. Студенти-магістри успішно впоралися із завданням, і як результат своєї роботи представили увазі присутніх креативні та оригінальні міні-твори. Слід відзначити, що кожен твір, не дивлячись на тематику («Весна»), був сповнений патріотичної патетики, любові до України, рідного краю, що свідчить про високий рівень патріотичного виховання на кафедрі.

DSC_0729DSC_0742

 

DSC_0722 DSC_0777 DSC_0782 DSC_0797

Наступною до слова було запрошено завідувача кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету, доктора педагогічних наук, професора Комар О.А., яка проінформувала щодо особливостей підготовки майбутніх учителів початкової школи до інноваційної професійної діяльності. Досвід роботи  УДПУ дещо відрізняється від практики підготовки фахівців у ЧНУ, а тому доповідь Ольги Анатоліївни викликала щире зацікавлення у слухачів, сприяла виникненню плідних обговорень та дискусій.

DSC_0708

Далі, відповідно до плану роботи семінару, завідувач кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету, доктор педагогічних наук, професор Комар О.А. та кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету Торчинська Т.А. провели цікавий, пізнавальний тренінг на тему «Сучасній школі – демократичну освіту». У ході тренінгу учасникам в оригінальній формі було представлено інтерактивні технології, які доцільно використовувати у ВНЗ. Тамара Анатоліївна та Ольга Анатоліївна викликали жвавий інтерес в учасників тренінгу, вони були активними, охоче долучалися до обговорень.

DSC_0817 DSC_0831 DSC_0842

По завершенні семінару для учасників було організовано цікаві екскурсії містом Чернівці, яке кожного учасника вразило своєю унікальністю, неповторністю, стильовим різноманіттям, загадковістю та гостинністю. Семінар став продуктивним діалогом по обміну досвідом між представниками обох навчальних закладів. Кожен учасник семінару зміг збагатити власний професійний досвід, розширити кругозір, досягти нових педагогічних вершин та приємно і з користю провести час.

DSC_0867 DSC_0870