ІІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ВИМІР»

2024-05-22

Доброю традицією на кафедрі педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (завідувач професор Світлана Романюк) стало щорічне проведення Міжнародних конференцій з проблем розвитку освіти та професійної підготовки майбутнього вчителя. Це засвідчує ІІІ МіжнароднА Науково-ПрактичнА Онлайн-конференціЯ «Актуальні проблеми професійної підготовки педагогів: національний та євроінтеграційний вимір», яка відбулася 21 травня 2024 року.

Конференція проводилася у непростих умовах воєнного стану. Однак, понад 250 поданих заявок, засвідчили неабиякий інтерес до її проблематики, продемонстрували вагомість і затребуваність.

Об’єднавши потужних науковців, вчених, педагогів, практиків як з України (Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна
НАПН України, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» та її Чернівецька філія, Національний університет «Львівська політех­ні­­ка», Волинський національний університет імені Лесі Українки, Тернопільський  національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Київський столичний університет імені Бориса Грінченка, Маріупольський державний університет, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Рівненський державний гуманітарний університет, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія), так і зарубіжжя (Польща, Канада, США, Австралія, Греція) даний захід став чудовим форумом для обговорення ключових аспектів розвитку сучасної освіти та якісної професійної підготовки педагогів у контексті національних та євроінтеграційних вимірів.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися ректор ЧНУ професор Роман Петришин, декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи професор Тетяна Федірчик, а також наші партнери Юрій Сафонов, Paulina Kolisnichenko (Польща), Оксана Левицька (Канада)Модерувала захід професор Світлана Романюк.

Особливу вдячність висловлюємо першому віцепрезиденту НАПН України Володимиру Луговому, академікам НАПН України Георгію Філіпчуку, Інні Шоробурі, Ользі Ярошенко, фундатору реформи НУШ,міністру освіти і науки 2016-2019 Лілії Гриневич та голова ГО «ЕдКемп Україна» Олександру Елькіну, які активно долучилися до нашої конференції, поділилися своїми думками щодо освітніх трансформацій та окреслили стратегії подальшої реформи НУШ.

Серед основних тем, що обговорювалися на заході були проблеми:

  1. Фахова підготовка майбутніх педагогів у контексті євроінтеграційних змін та освітніх трансформацій.
  2. Інтернаціоналізація в системі професійного розвитку педагога: нові виклики та можливості.
  3. Інноваційні  освітні практики у підготовці майбутніх учителів початкових класів у ЗВО: досвід України та зарубіжжя.
  4. Інтеграція формального і неформального навчання у вимірі творчо орієнтованої парадигми  неперервної освіти  сучасного вчителя НУШ
  5. Детермінанти психолого-емоційного потенціалу особистості педагога в умовах воєнного стану.
  6. Створення безбар’єрного освітнього простору та психолого-педагогічний супровід здобувачів освіти в умовах війни: Європейський вимір і національні пріоритети.
  7. Національно-патріотичні ініціативи в розбудові системи цінностей майбутнього педагога.

Важливим аспектом цієї події був її онлайн-формат, що дозволив створити потужну комунікативну платформу, дав змогу учасникам з різних куточків світу приєднатися без обмежень географії (Пошивайло-Таулер Наталія (Австралія) Glenn Richard Anderson ІІІ (США)) для глибокого обміну думками, наукової взаємодії та конструктивного діалогу.

Впевнені, що інсайти та ідеї, висловлені під час конференції, знайдуть своє відображення в подальших наукових пошуках та практичній діяльності.

Дана подія стала чудовим прикладом стійкості, силу духу та згуртованості наукової спільноти для вирішення стратегічних освітніх проблем. Віримо, що на цьому шляху ми зможемо досягти ще більших успіхів під мирним небом України! Миру нам та Перемоги! Усе буде Україна!