«ПИСАНКОВИЙ ДИВОСТВІТ УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ І СУЧАСНІСТЬ»

2024-04-26

Напередодні величних, світлих Великодніх свят на кафедрі педагогіки та методики початкової освіти традиційним стало проведення майстерок з писанкарства. 25 квітня 2024 року проведено МІЖВУЗІВСЬКИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВОРКШОП на тему: «ПИСАНКОВИЙ ДИВОСТВІТ УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ І СУЧАСНІСТЬ», який проходив у змішаному форматі і об’єднав науковців, завідувачів лабораторій, студентів з різних ЗВО України:

  • Львівський національний університет імені Івана Франка, навчально-наукова лабораторія Нової української школи.
  • Маріупольський державний університет.
  • Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат».
  • Волинський національний університет імені Лесі Українки, навчально-науково дослідна лабораторія початкової освіти Нової української школи.

Захід відбувся за ініціативи завідувача кафедри педагогіки та методики початкової освіти, доктора педагогічних наук, професора Світлани Романюк, яка вже кілька років поспіль згуртовує однодумців з різних куточків нашої мальовничої України у заходи, присвячені писанці – збереженню та популяризації народних традицій, метою якого є розширення та поглиблення знань про традиції українського народу, пошана до народних звичаїв та свят, зокрема Воскресіння Христового та їх популяризація.

З вітальним слово до учасників воркшопу звернулися декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи доктора педагогічних наук, професор Тетяни Федірчик та завідувач кафедри проф.Світлана Романюк.

З доповідями в онлайн форматі виступили:

Інна Червінська, доктор педагогічних наук, професор, завідувач творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Тема доповіді: «Етнокультурний символізм та освітній потенціал української писанки»

Лариса Мафтин, кандидат філологічних наук, доцент кафедри педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Тема доповіді: «Магічна сила писанки».

Аліна Предик, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Віталія Дідух кандидат педагогічних наук, асистент кафедри педагогіки та методики початкової освіти. Тема доповіді: «Писанкова палітра»

Вероніка Озарко, здобувачка освіти 3 курсу спеціальності 013 Початкова освіта Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Тема доповіді: «Писанка як засіб ідентифікації української нації».

«Регіональні особливості українського писанкарства» представили студенти: спеціальності «Початкова освіта», учасниця наукового гуртка «Пошук» – студентка 2 курсу Ірина Тонієвич та учасниця клубу «Педагог» – студентка 3 курсу Світлана Черней.

Практична частина воркшопу продовжувалася зі студентами спеціальності «Початкова освіта» під керівництвом Альони Шульги, Віталії  Дідух та Олесі Маковійчук в аудиторії. Майстрині, які надихали наших студентів на традиційну (воскову) техніку доцент кафедри педагогіки та методики початкової освіти, кандидат педагогічних наук Альона Шульга, асистент кафедри педагогіки та методики початкової освіти, кандидат педагогічних наук Віталія Дідух виступили з доповіддю : «Мистецтво писанкарства: від теорії до практики»

З нетрадиційними техніками оформлення писанок познайомила студентів доцента кафедри педагогіки та методики початкової освіти, кандидат педагогічних наук Олеся Маковійчук, яка підготувала відеоматеріали на тему: «Декоруй як Я, декоруй зі мною».

В онлайн форматі приєдналася до практичних майстерок кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики початкової освіти Волинського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Голінська з темою: «Великодні писанки в техніці paper-art»

Атмосфера воркшопу була надзвичайно невимушеною та творчою, а обмін досвідом та ідеями між учасниками став додатковим джерелом натхнення, духовного піднесення та єдності. Кожен з учасників зміг відчути себе частиною давнього українського мистецтва, зануритися в атмосферу унікальної традиції писанкрства.

Дякуємо організаторам воркшопу, спікерам, педагогам-партнерам різних ЗВО, навчально-науковим лабораторіям, студентам за можливість об’єднатися в такий складний сьогодні час, задля збагачення духовного світу, зміцнення та збереження українських традицій для нашої переможної України!