Міжвузівський науковий семінар

2024-02-21

У Міжнародний День рідної мови кафедра педагогіки та методики початкової освіти долучилася до проведення Міжвузівського, міжкафедрального наукового семінару, який ініційовано кафедрою музики (завідувач Лісовий В.А., організатор і модератор Вишпінська Я.М.) і присвячено творчості видатного буковинського педагога, письменника, громадського діяча Івана Бажанського.

Вшанувати пам’ять, долучитися до творчої спадщини видатного освітянина прийшли митці, вчитель музики, директор школи в якій працював Іван Бажанський, члени товариства «Просвіта», студенти, науковці.

Учасники семінару мали нагоду зануритися у світ життя та діяльності будівничого рідномовного шкільництва. Про життєво-творчий шлях, формування І.Бажанського як педагога, письменника, громадського діяча грунтовно і захоплююче розповіла дослідниця його педагогічної спадщини Інна Червінська, доктор педагогічних наук, професор кафедри початкової освіти, завідувач творчою навчально-науковою лабораторією «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ). Символічно, що у такий день говорили про українську мову, її плекання та збереження. І це не випадково, бо саме націотворчі ідеї, ідеї поширення та збереження рідної/української мови, народної/ національної школи, національного виховання популяризував та утверджував Іван Бажанський, які є надзвичайно актуальними в умовах викликів сьогодення, на що у своїй доповіді акцентувала увагу Світлана Романюк.

Студенти спеціальності «Початкова освіта» Олександра Качуляк (студентка другого/магістерського рівня вищої освіти) та Віталіна Семеген (студентка першого/бакалаврського рівня вищої освіти) читали вірші І.Бажанського. На завершення заходу у виконанні Івана Дерди прозвучали пісні на вірші І.Бажанського.

Дякуємо пані Ярині Вишпінській за теплу творчу атмосферу на семінарі.