Святкові заходи на кафедрі педагогіки та методики початкової освіти до ювілею Лесі Українки

2021-02-25


            25 лютого 2021 р. кафедрою педагогіки та методики початкової освіти  факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за ініціативи студентського наукового гуртка «Пошук» проведено науковий захід  – студентський міжвузівський  он-лайн Е – вебінар, присвячений150-літтю від дня народження Лесі Українки: «Педагогічні ідеї та культурно-просвітницька діяльність Лесі Українки».

            Учасниками заходу стали понад 90 студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Рівненського державного університету,  національного університету «Острозька академія», а також директор і вчителі Бартошицької школи імені Лесі Українки (Польща).

            Роботу наукового Е-вебінару відкрила доктор педагогічних наук, професор, декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи – Т.Д.Федірчик. З вітальним словом до учасників Е-вебінару  звернулися: проректор з наукової роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор технічних  наук  А.П.Саміла; завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти, доктор педагогічних наук, пофесор С.З.Романюк та директор Бартошицької школи імені Лесі Українки Тхір Любомира (м.Бартошиці, Польща)

            Дискурс наукових доповідей  було зосереджено у таких напрямах:

            Педагогічні ідеї у творчій спадщині Лесі Українки.

            Творчість Лесі Українки – видатне явище світової культури.

            Виховний потенціал творчої спадщини Лесі Українки.

            Вивчення творчості Лесі Українки у початковій школі.

           Родзинкою заходу став поетичний ролик, який підготували креативні студенти факультету педагогіки, психології та соціальної роботи  під керівництвом не менш креативного заступника декана з виховної роботи доцента Нікули Наталі  Вікторівни.

            Студентський міжвузівський Е-вебінар пройшов у атмосфері творчої співпраці,  окреслив нові грані творчості видатної поетеси, її педагогічний дискурс;  показав, що для Лесі Українки  освіта слугувала могутньою зброєю, зброєю, яка допомагає людині усвідомити  свою силу, своє призначення, мету і завдання свого життя: «Коли хто хоче жити вільно, але не свавільно, то мусить учитися і думати про те, що таке воля»!

            Цей захід допоміг присутнім зазирнути до потаємних глибин поетичної душі Лесі Українки, окреслити шляхи реалізації її педагогічних ідей в умовах НУШ.

            За результатами конференції буде опубліковано електронний варіант  збірки матеріалів.