«Булінг в освітньому середовищі: механізми реагування та профілактики»

2023-05-05

4 травня 2023 року кафедра педагогіки та методики початкової освіти стала співорганізатором онлайн-вебінару з нагоди Міжнародного дня протидії булінгу: “Булінг в освітньому середовищі: механізми реагування та профілактики».
Ініціаторами проведення заходу були: Навчально-науковий центр “Педагогіки та психології вищої освіти” Педагогічного факультету – директор, професор Олександра Качмар та Творча навчально-наукова лабораторія “Гірська школа Українських Карпат” – завідувач, професор Інна Червінська.
До складу організаційного комітету онлайн-вебінару ввійшли представники:
Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат», Навчально-наукового центру педагогіки і психології вищої школи, Кафедри початкової освіти педагогічного факультету, Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem», Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Навчально-наукової лабораторії «Теорія і практика розвитку НУШ» кафедри педагогіки та методики початкової освіти, Gdańska Wyższa Humanistyczna Szkoła w Gdańsku, Навчально-наукового інституту педагогіки і психології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, Департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради, Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради, Відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, Відділу комунікацій та правопросвітництва регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській оласті.
До вітального слова, з-поміж інших учасників, долучилася завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професор Світлана Романюк, наголосивши на актуальності та значимості профілактики булінгу в освітньому середовищі.
Гідно представили кафедру педагогіки та методики початкової освіти: доцент Лідія Біленкова з доповіддю на тему “Профілактика хепіслепінгу в роботі з дітьми молодшого шкільного віку”, порекомендувавши ввести в підготовку майбутнього вчителя початкової школи навчальні курси: “Основи кібербезпеки”, “Основи онлайнгігієни” з метою профілактики кібербулінгу в роботі з молодшими школярами та Наталія Токарь – магістрантка спеціальності “Початкова освіта” (науковий керівник: заступник декана з навчально-методичної роботи, доцент Інна Прокоп), яка представила практичні напрацювання з учнями початкових класів задля протидії булінгу на тему: “Здоровий конфлікт чи булінг”. Дякуємо Лідії Біленковій, Наталії Токарь за науковий рівень, цікаві доповіді, які викликали в аудиторії зацікавленість. Висловлюємо щиру вдячність Інні Червінський за співпрацю, партнерську взаємодію, можливість долучитися до болючої проблеми, яка має місце в освітньому процесі.